Viski Nasıl Yapılır?

Dünyanın birçok yerinde viski üretimi gerçekleştirilmektedir. Bunun nedeni viskinin özel bir alkollü içecek olmasıdır. Bazı özellikleri sayesinde alkol severlerin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Öncelikle viski alkol oranı yüksek ve aromalı bir içkidir. Fakat birçok kişi viskinin hangi ülkeler tarafından yapıldığı, hangi aşamalarla üretildiğini bilmemektedir. Viski nasıl yapılır? Tarzında merak edilen soruların yanıtı yazımızda yer almaktadır.

Viskinin yapılışı bazı iddialara göre Mezopotamya’ya kadar uzanmaktadır. Buradan da görüldüğü gibi tarihi oldukça eskidir. Dolayısıyla alkol ürünlerinin nasıl yapıldığı günden güne denenerek markalaştırılmıştır. Sonuçta bazı aşamalar belirlenmiş ve günümüzdeki son halini almıştır. Bunun yanında bazı ülkeler viskinin yapılışı hakkında ünlenmiş ve ustalaşmıştır. Fakat birçok insan viskinin yapılışı hakkında bilgi sahibi değildir. Bu doğrultuda viskinin hangi aşamalarla elde edildiği ve nasıl yapıldığı hakkındaki tüm bilgileri paylaşacağız.

Viski Hangi Aşamalarla Üretilir?

Dünya üzerinde birçok yerde viski üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu anlamda birbirinden farklı viskiler ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla ülkeden ülkeye de viski üretimleri değişkenlik göstermektedir. Özellikle Amerika ve İskoç viskileri oldukça meşhurdur. Genel olaraksa viski üretim aşamaları 5’e ayrılmaktadır. Maltlama, lapalama, fermantasyon, damıtma ve olgunlaştırma aşamaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu üretim aşamaları genellikle tüm damıtımevlerinde aynıdır.

Viski; arpa, buğday, çavdar veya mısır gibi tahıllardan yapılmaktadır. Maltlama aşamasında ilk olarak tahıllar ısıtılarak çimlendirilir. Ardından alttan turba yakılarak veya sıcak hava üflenerek kurutulma işlemi gerçekleştirilir. Sonrasında ise lapalama işlemine geçirilir. İlk işlemin ardından elde edilen maltlanmış tahıllar, malt değirmenlerinde çekilir ve sıcak suyla karıştırılarak lapa haline getirilir. Fermantasyon işlemi de bilindiği gibi mayalama olarak da geçmektedir. Lapanın içine belirli mayalar atılır ve alkol üretilmeye başlanır. Damıtma, dev bir kazana benzeyen imbiklerle yapılmaktadır. Burada alkol sudan daha hızlı buharlaşacağından dolayı alkol ve su birbirinden ayrılır. Kullanılan imbikler genellikle bakır olmaktadır. Son aşama olaraksa dinlendirme aşaması karşımıza çıkar. Bu olgunlaştırma aşamasında ise imbikten elde edilen alkol özel fıçılara eklenmektedir. Fıçılarda yıllarca bekleyen viskiler kullanıma hazır hale gelmektedir.

Viski Nasıl Yapılır?

Yukarıda viskinin hangi aşamalarla üretildiğinde bahsettik. Burada viskiyi birbirinden ayıran özellikler, viskinin üretim aşamasındaki farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Örneğin İskoç viskileri genellikle 2 kez damıtma aşamasından geçmesine karşılık Amerika’da üretilen Burbon viskiler sadece bir kez damıtılmaktadır. Bunlara ek olarak İrlanda viskisi 3 kez damıtılmaktadır. Viskilerin yapım aşaması özet olarak ilk önce tahıl seçilir, seçilen tahıl önce maltlama sonra lapalama aşamalarından geçirilerek lapa haline gelir. Lapanın içerisine gerekli mayalar eklenerek alkol üretilmeye başlanır. Alkol üretildikten sonra ise damıtma aşamasına geçilir. Bu aşamada amaç, alkolü sudan ayırmaktadır. Su uzaklaştırıldıktan sonra alkol özel fıçılara alınarak olgunlaşmaya bırakılır. Bahsettiğimiz üretim aşamalarında kullanılan suyun bile alkolün kalitesini etkilediğini belirtmemiz gerekir.

Öneri Viskiler

Viski Markaları

Viski markaları ait oldukları ülkeler hafif, gövdeli, aromatik ve isli İskoç en pahalı ile ucuz Türkiye türk viskileri öğrenin. İskoç […]

Bir yanıt yazın